17.2.09

Kas teate neid portaale

Nii küsis Saar Poll rohkem kui tuhandelt inimeselt ja näedsa, 14% ütles, et osale.ee tuleb tuttav ette küll. Täname kõiki fänne!
Kusjuures teid on kaks korda rohkem kui eelmisel aastal. Siis tundis osalusveebi aadressi ära 6% küsitletutest.

Tegu on värske uuringuga, mis mõõtis Eesti inimeste internetikasutust ja küsis ka, kui rahul ollakse riigi e-teenustega. Ikka teatakse avalikke teenuseid suht vähe või siis lihtsalt ei osata neid ära tunda. Ühtegi avaliku sektori e-teenust ei osanud nimetada 45% kodanikest. Kuid näiteks eesti.ee tuntus on väga hea - see aadress oli tuttav tervelt 47%le.

Osalusveeb aga sai seekordsel infoühiskonna konverentsil veel ühe pai. Oleme koos TiDplussiga nimetatud Eesti esindajaks rahvusvahelisel konkursil e-kaasamise kategoorias. TiD+ on Eesti esimese demokraatiaportaali Täna Otsustan Mina uuendatud versioon, mida on võimalik kasutusele võtta kõikjal maailmas. Ekspordiartikkel ühe sõnaga. Osale.ee on aga ehe ja elus näide, mida selline demokraatiaportaal endast kujutab.

3 kommentaari:

Siim Männik ütles ...

Ei taha asjata kääksuda, aga samast uuringust tuli välja, et riigiteataja.ee-d teab 43% (eesti.ee-d vaid neli protsenti rohkem) ja ametlikudteadaanded.ee-d 23%. Miks peaks veerand populatsioonist ametlike teadaannete veebi külastama? Minus tekitas see valimi suhtes kahtlusi. Võibolla keegi oskab hea selgituse pakkuda. Samas, osale.ee 14 küll liiga palju ei tundu.

urmasummi ütles ...

Olsale.ee vähene tuntus võib olla ka seotud sellega, et kui vaadata mida pannakse kodanikele artutamiseks valituse pool on need suhteliselt elukauged ja keerulised teemad. Samas ei küsita arvamust olulises inimeste iga päevaste asjade kohta nagu näiteks haldusreform.

Teiseks miks pistavad ministeeriumid sinna arutamiseks ingliskeelseid dokumente? See on ju enam kui kindel et sinna ei laeku mingeid arvamusi.

Soovitaksin osale.ee tegijatel seda silmas pidada. Osale.ee on tegelikkuses suur potensiaal ja seda võiks kodanike ühiskond tõsiselt ära kasutada.

Hille Hinsberg ütles ...

Urmasummi:
jutt jumala tõsi, et teemad tunduvad keerulised. Eks see ole ka sõnastuses kinni, kantseliit jms. juura. Samas ei tahaks kodanikke ka alahinnata - vastava teema eksperdid ilmselt saavad kohe aru, millest jutt (nt keskkonna saastetasu puhul) ja räägivad innukalt kaasa.

Aga sellega nõus, et kui küsitakse kodaniku arvamust, siis tuleb selgelt välja öelda, mille suhtes seda arvamust oodatakse.