13.8.08

Eesti on e-valitsemises kõrgel kohal

2008. aasta e-valitsemise raport näitab Eestit heas valguses. Valmisolek e-valitsemise rakendamiseks on meil väga hea - 182 uuritud riigi hulgas oleme 13. kohal. Uuringus väidetakse siiski, et vähesed riigid on suutnud liikuda e-lahenduste pakkumiselt edasi ning saavutada IKT infrastruktuuri, valdkonna poliitika, teenusepakkujate suutlikkuse ja kasutajate teadlikkuse koosmõju.

Üllatuslikult oleme eriti kõrgel, koguni kaheksandal kohal e-osaluse indeksiga. Osalus tähendab siinkohal riigi partnerlust valitsusväliste osapooltega –need on näiteks kodanikuühendused, esindusorganisatsioonid, huvigrupid – oluliste otsuste kujundamise juures. E-osalemisel kasutavad kodanikud internetti peamise kanalina, et pidada riigiga dialoogi ja avaldada oma arvamust. Kõik seisukohad on veebilehel avalikult näha. Kommentaaride kaudu on võimalik mõttekaaslastele toetust avaldada või siis vastu vaielda. Erinevalt online meediast saab kodanik osalusveebi kaudu ametnikult ka vastuse.

Eesti keskne osalusveeb muudab riigi otsused avatumaks. Siin kutsuvad ametnikud huvilisi avaldama arvamust eelnõude kohta. Kodanik saab omalt poolt teha valitsusele ettepanekuid, kuidas Eesti elu paremaks muuta.

Kommentaare ei ole: