13.8.08

Eesti e-osaluse kogemusest loodi rahvusvaheline toode

Euroopa Liidu toel on valmis saanud Eesti esimese osalusdemokraatia portaali Täna Otsustan Mina ehk TOMi uus versioon. Eesmärk on viia Eesti kogemus rahvusvahelisele areenile.

Kodupublikule esitleti seda uudistoodet juunis e-demokraatia konverentsil. Rahvusvahelisele ringile toimus webinar.

Huvilised välismaal saavad tutvuda tarkvaraga ja selle saamislooga netis ja testida. Kuna tegu on avatud lähtekoodiga, siis võib tarkvara kohandada tasuta kasutuseks ükskõik kus riigis või kohalikus omavalitsuses. Huvilistel võtta ühendust kas riigikantselei või e-Riigi Akadeemiaga.

6 kommentaari:

Jaanus Nurmoja ütles ...

Huvitav, millal seda osalusveebitarkvara alla laadida ja kasutada saab? Nende veebilehel on praegu kirjas, et asja muditakse veel. Aga nagu ma sain aru, on hetkel olemas nö beetaversioon. Kas Eestis on kusagil selle koopiat? Ja kas seda saaks kasutada moodulina olemasoleva veebilehe koosseisus, st et näiteks kui seda mõni linnavalitsus kasutaks linna veebilehel, siis oleks visuaalne ülesehitus, stiilid jms samad?

Hille Hinsberg ütles ...

Praegu kestab tõesti veel viimistlemine, et tarkvara saaks toimivaks ja väljanägemiselt kenaks.
Millal saab lähemalt tutvuda, teab e-Riigi Akadeemia.
Nad lubasid siin ka ise kommenteerida.

Kuivõrd see portaal on olemasolevate veebidega ühendatav? - tehnilises mõttes praegu öelda ei oska. Kasutatav saab see olema nii, et teatud elemendid, visuaalne stiil ja funktsioonid on kindlad, kuid osasid funktsioone saab ise valida ja seadistada.

Nele Leosk ütles ...

Osalusveebi tarkvara TID+ on valmis ning sellega saab tutvuda ja seda saab ka katsetada: http://ideas.tidplus.net.

Kasutusjuhendi ning muu vajaliku info leiab projekti wikist: http://tidplus.pbwiki.com.

Eestikeelset versiooni ei ole ning hetkel ei ole e-Riigi Akadeemial seda plaanis ka tõlkida, küll võib seda teha iga kasutaja.
Tarkvara on integreeritav teiste süsteemidega sh veebilehed ning teatud määral saab muuta visuaalset pilti (näit lisada logosid, värve jne), samuti osaliselt muuta funktsioone.

Praegu ei ole veel tarkvara võimalik üheltki veebilt alla laadida, seda peab eelnevalt küsima kas minu (nele@ega.ee) või minu inglisekeelt kõneleva kolleegi käest (steven@ega.ee). Lähinädalatel peaks see aga olema võimalik ka eGA kodulehelt (www.ega.ee).

Kõik huvilised on oodatud TID+ katsetama ning meile ka tagasidet jätma, omi ettepanekuid kasutamise lihtsustamiseks, efektiivsemaks muutmiseks või muu kohta jätma. Tegemist ei ole ses mõttes lõplikult valmis tootega, et meil on plaanis seda pidevalt täiendada ja kaasajastada.

Nele Leosk
e-Riigi Akadeemia SA
programmijuht

Jaanus Nurmoja ütles ...

Tutvuda oleks hea, paraku ei taha tidplus.net leheküljed avaneda. Äkki saate vähemalt "katsepolügooni" ka e-Riigi Akadeemia veebilehele tekitada?

Nele Leosk ütles ...

Leheküljed täiesti avanevad.... Hetkel jään katsepolügooni vastuse võlgu, pean seda meie veebihaldajalt ja TID+ testversiooni ja wiki loojatelt küsima ja siis võimalusel lasta see tekitada.

Jaanus Nurmoja ütles ...

Nüüd avanes, aga seal ei ole võimalust admini poolt "näppida" (või ei osanud ma seda otsida), leidsin samasuguse keskkonna, nagu meil juba osale.ee .