16.1.09

Buum IKT sektoris

Ehitus- ja kinnisvarabuum on täiega otsas, aga see-eest hakkab vedama infotehnoloogia spetsidel. Viimane aeg on maakleritel ja muudel asjameestel detailplaneeringu lugemise asemel omandada programmeerimisoskus.


Üks miljard krooni saab lähiaastatel kasutada e-riigi arenguks, ütles majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske eesti.ee teavituskampaania pressikonverentsil.

Mul on hea meel, et IT-firmade käsi hästi käib, aga üllatusin nende reaktsiooni peale (näiteks 14. jaanuari Äripäevas): tarvis on investeerida süsteemidesse-lahendustesse ja siis need eksportida.

Paremaid tarkvara-lahendusi on muidugi vaja, aga neid on juba üsna palju tehtud. Kui räägime sestsamast e-riigist, siis on meil põhiasjad olemas, maksude deklareerimine ja dokumentide vahetamine ja teenused ja registrid. Infosüsteeme on jalaga segada, mis erinevaks otstarbeks ja erinevatele kasutajatele mõeldud – vaata järgi eesti.ee-st.

Mis on puudu, et see, et neid teataks ja kasutataks! Praegu oskavad vaid vähesed nimetada avalikke e-teenuseid, mida nad kasutavad. Emori 2007. aasta uuring ütles, et 57% ehk ligikaudu 600 000 Eesti elanikku ei tunne mitte ühtegi avaliku sektori e-teenust. Enamikke süsteeme ja lahendusi, mida vaprad IT-mehed on e-riigi jaoks välja mõelnud, ei oska tavaline kodanik enda elus ettegi kujutada.

Igal juhul soovitan pilk peale heita infoühiskonna arendamise suundadele sel ja järgmisel aastal. Prioriteedid ja plaanitud rahasummad on must-valgel näha RISO pealiku Margus Püüa ettekandes.

Muuhulgas panustatakse inimeste teadmiste, oskuste ja osalusvõimaluste suurendamisele ning avalike teenuste, sealhulgas infoteenuste arendamisele. Seega liigume osale.ee arendamisel õiges suunas, sest osalusveeb ongi just nimelt riigiasjus info hankimiseks ja osalemiseks.

Tänuväärset tööd teevad Vaata Maailma projektid. Neis ei mõelda välja uut tehnolahendust, vaid õpetatakse ligi 100 000 inimest arvutit ja veebi kasutama. Minnakse kasvõi liikuva koolitusbussiga kohapeale, kui tarvis.

Tehnoloogilise ehitusbuumi asemel loodan, et hüppeline kasv tekib hoopis head lahenduste kasutajate arvus.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Täitsa tõsi. Ise IT-valdkonnas töötades olen ka vaid paari erinevat riigiportaali teenust kasutanud. Ettevõtja ei ole ja nii langevad osad kohe ära, aga kindlasti on kasulikke asju, mille olemasolust teadlik ei ole. Need kaovad sinna portaali ära kuidagi, nii umbes menüü kolmandasse tasemesse.